Τα συμπτώματα της προστατίτιδας και η αντιμετώπισή της

Η προστατίτιδα είναι μια παθολογία του ουρογεννητικού συστήματος που συνοδεύεται από φλεγμονή του προστάτη. Μπορεί να έχει οξεία ή χρόνια πορεία. Η προστατίτιδα θεωρείται η πιο κοινή παθολογία του ανδρικού ουρογεννητικού συστήματος. Παλαιότερα, η νόσος είχε διαγνωσθεί σε άνδρες 45-65 ετών. Σήμερα φλεγμονή του προστάτη εμφανίζεται και σε νέους 20-30 ετών.

Ένας άνδρας με σημεία προστατίτιδας θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν ουρολόγο για θεραπεία.

Πιο συχνά, η προστατίτιδα αναπτύσσεται ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας μολυσματικών παραγόντων που εισέρχονται στον προστάτη από το ορθό, την ουρήθρα ή την ουροδόχο κύστη. Η χρόνια δυσκοιλιότητα, ο καθιστικός τρόπος ζωής, η καθιστική εργασία, η επαναλαμβανόμενη και σοβαρή υποθερμία, η παρατεταμένη αποχή ή η υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα, το συνεχές στρες, η κατάχρηση αλκοόλ, η υπερκατανάλωση τροφής και άλλοι παράγοντες μπορούν επίσης να προκαλέσουν φλεγμονή του προστάτη.

Η θεραπεία της προστατίτιδας συνταγογραφείται από ουρολόγο μετά από ολοκληρωμένη εξέταση, λαμβάνοντας υπόψη το στάδιο και τη μορφή της φλεγμονής, τη φύση και τη σοβαρότητα των κλινικών εκδηλώσεων, την ηλικία του ασθενούς και την παρουσία συνοδών παθολογιών.

Η αποτελεσματική θεραπεία της προστατίτιδας εξαρτάται από την έγκαιρη διαβούλευση με έναν γιατρό και τις καλά επιλεγμένες θεραπευτικές τακτικές. Εάν προκύψουν σημάδια, θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια και πώς να θεραπεύσετε την προστατίτιδα στους άνδρες - θα μιλήσουμε στο άρθρο.

Συμπτώματα προστατίτιδας στους άνδρες

Η κύρια και πρώτη εκδήλωση της φλεγμονής του προστάτη είναι η δύσκολη και επώδυνη ούρηση. Αυτά τα σημάδια προστατίτιδας θα πρέπει να προειδοποιήσουν έναν άνδρα και να γίνουν αιτία για να συμβουλευτείτε έναν ουρολόγο. Το επόμενο σύμπτωμα, εάν εντοπιστεί, θα πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό είναι η αυξημένη ούρηση. Σε αυτή την περίπτωση, τα ούρα βγαίνουν συχνά σε μικρές μερίδες.

Πιο συχνά, η κλινική εικόνα της νόσου εμφανίζεται ξαφνικά και συνοδεύεται από έντονα συμπτώματα. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η φλεγμονή του προστάτη κάθε άνδρα εκδηλώνεται ξεχωριστά. Σε ορισμένους, η παθολογία είναι ασυμπτωματική και γίνεται ανεπαίσθητα χρόνια. Σε άλλες, τα σημάδια της προστατίτιδας είναι τόσο έντονα που ο ασθενής αναζητά αμέσως βοήθεια.

Τα συμπτώματα της οξείας προστατίτιδας περιλαμβάνουν τις ακόλουθες διαταραχές και παθολογικές ανωμαλίες:

 • Πόνος στο περίνεο, στην περιοχή του πρωκτού κατά την αφόδευση.
 • Επώδυνη, συχνή ούρηση.
 • Αύξηση θερμοκρασίας;
 • Διαταραχές ισχύος (έλλειψη σεξουαλικής επιθυμίας, προβλήματα στην επίτευξη στύσης, πρόωρη εκσπερμάτωση).
 • Αδυναμία, γενική κακουχία.
 • Αυξημένη εφίδρωση?
 • Επώδυνες αισθήσεις στο ιερό οστό, στη βουβωνική χώρα, στον πρωκτό και στο περίνεο οποιασδήποτε έντασης.

Ανάλογα με τα φυσιολογικά χαρακτηριστικά του σώματος, ένας άνδρας μπορεί να εμφανίσει ένα από τα παραπάνω συμπτώματα ή πολλά ταυτόχρονα.

Η χρόνια προστατίτιδα συνοδεύεται από τα ίδια συμπτώματα με την οξεία μορφή. Με τη χρόνια πορεία της παθολογικής διαδικασίας, τα σημάδια φλεγμονής γίνονται λιγότερο έντονα. Με κάθε έξαρση, τα συμπτώματα τείνουν να γίνονται πιο σοβαρά. Εκτός από τον πόνο, τα προβλήματα με την ισχύ και την ούρηση, η χρόνια μορφή προστατίτιδας συνοδεύεται από τις ακόλουθες κλινικές εκδηλώσεις:

 • Απουσία ή επιδείνωση της ποιότητας του οργασμού.
 • Αυξημένη ευερεθιστότητα.
 • Η παρουσία πυώδους εκκρίματος από την ουρήθρα κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου.
 • Συνεχές αίσθημα πληρότητας της ουροδόχου κύστης.

Η έλλειψη έγκαιρης και εξειδικευμένης θεραπείας μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη σοβαρών επιπλοκών (φυσαλιδίτιδα, κολλυλικίτιδα, ουρηθρίτιδα, απόστημα, σκλήρυνση προστάτη, στειρότητα, πέτρες στους αδένες, πλήρη απώλεια της σεξουαλικής επιθυμίας κ. λπ. ). Επομένως, εάν εντοπιστούν ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Πώς να θεραπεύσετε την προστατίτιδα

Η θεραπεία της προστατίτιδας στους άνδρες συνταγογραφείται από ουρολόγο μετά από προκαταρκτική διαβούλευση και μια σειρά διαγνωστικών μελετών (ορθική εξέταση, ανάλυση εκκρίσεων προστάτη, βακτηριολογική και κλινική εξέταση ούρων, ανάλυση ουρηθρικού επιχρίσματος, διορθική υπερηχογραφική διάγνωση του προστάτη, βιοψία, μαγνητική τομογραφία και άλλοι). Με βάση τις πληροφορίες που έλαβε, ο γιατρός καθορίζει το στάδιο και τη μορφή της προστατίτιδας, την παρουσία μολυσματικών παραγόντων και συστηματικών παθολογιών και επίσης αξιολογεί την κατάσταση της υγείας του ασθενούς και τα χαρακτηριστικά του ανοσοποιητικού συστήματος. Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους παράγοντες, αναπτύσσονται κατάλληλες τακτικές θεραπείας και πρόληψης για την ταυτοποιημένη ασθένεια.

Η θεραπεία της φλεγμονής του προστάτη απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Ανεξάρτητα από τη μορφή της παθολογίας, πρώτα συνταγογραφούνται αντιβακτηριακά φάρμακα. Τυπικά, προτιμώνται τα αντιβιοτικά της ομάδας φθοριοκινολόνης. Διεισδύουν καλύτερα στις ιστικές δομές του προστάτη. Μπορούν επίσης να συνταγογραφηθούν φάρμακα της ομάδας των μακρολιδίων και της πενικιλίνης.

Για την ανακούφιση του πόνου συνταγογραφούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Όταν ανιχνεύονται σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις, συνταγογραφείται θεραπεία που στοχεύει στην καταπολέμηση του αιτιολογικού παράγοντα της σεξουαλικά μεταδιδόμενης παθολογίας.

Το μασάζ παίζει ιδιαίτερο ρόλο στη θεραπεία της προστατίτιδας (σε οξείες μορφές της φλεγμονώδους διαδικασίας, το μασάζ του προστάτη αδένα αντενδείκνυται). Πολλοί άνδρες βρίσκουν αυτή τη διαδικασία ταπεινωτική και επώδυνη. Ωστόσο, είναι το χειροκίνητο αποτέλεσμα που σας επιτρέπει να ομαλοποιήσετε την κυκλοφορία του αίματος στον αδένα, να αφαιρέσετε το πύον, να βελτιώσετε τη διείσδυση των φαρμάκων σε φλεγμονώδεις ιστούς και να επιταχύνετε την ανάρρωση.

Επιπλέον, διάφορες φυσικές διαδικασίες χρησιμοποιούνται ευρέως στη θεραπεία της προστατίτιδας: μαγνητική θεραπεία, ηλεκτροφόρηση, θεραπευτικά λουτρά, θεραπεία με λέιζερ και άλλα. Οι φυσιοθεραπευτικές μέθοδοι συμβάλλουν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα της φαρμακευτικής θεραπείας και μειώνουν τη σοβαρότητα της φλεγμονής.

Η ανοσοτροποποιητική θεραπεία έχει ιδιαίτερη σημασία στη θεραπεία της προστατίτιδας. Για να αποκατασταθεί η ανοσία, να αυξηθούν οι προστατευτικές λειτουργίες του σώματος και να διατηρηθούν στο σωστό επίπεδο, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει γενικά φάρμακα για τη βελτίωση της υγείας και σύμπλοκα βιταμινών.

Δίαιτα και άσκηση για προστατίτιδα

Ένα σημαντικό συστατικό της θεραπείας της φλεγμονής του προστάτη αδένα είναι η σωστή διατροφή και η διόρθωση του τρόπου ζωής. Η διακοπή του καπνίσματος και του αλκοόλ, η σωματική δραστηριότητα και η παρακολούθηση μιας δίαιτας θα βοηθήσουν στην επίτευξη των ακόλουθων αποτελεσμάτων:

 • Επιτάχυνση της ανάκτησης.
 • Αποφύγετε την υποτροπή της νόσου.
 • Βελτίωση της συνολικής ευημερίας.
 • Μειώστε τον πόνο.
 • Βελτίωση της μικροκυκλοφορίας της λέμφου και του αίματος στα αγγεία του προστάτη.
 • Ομαλοποίηση της εντερικής λειτουργίας.
 • Ενίσχυση των προστατευτικών λειτουργιών του σώματος.
 • Μειώστε την παραγωγή ούρων τη νύχτα.

Εάν έχετε προστατίτιδα, θα πρέπει να αποκλείσετε από τη διατροφή σας τα πικάντικα, τα καπνιστά, λιπαρά, αλμυρά και αμυλούχα τρόφιμα, τον δυνατό καφέ, τα λιπαρά κρέατα, τα αυγά, το αλκοόλ, καθώς και προϊόντα που περιέχουν χονδροειδείς ίνες. Επιπλέον, δεν συνιστάται να πίνετε πολλά υγρά το βράδυ.

Χρήσιμες θα είναι σαλάτες λαχανικών, φρούτα, λαχανικά, ξηροί καρποί, φυσικοί χυμοί, αποξηραμένα φρούτα και άπαχα κρέατα.

Για την έγκαιρη διάγνωση της προστατίτιδας, ακόμη και αν δεν υπάρχουν διαταραχές, οι άνδρες θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά από ουρολόγο (τουλάχιστον 1-2 φορές το χρόνο). Η έγκαιρη πρόληψη της φλεγμονής θα βοηθήσει στην αποφυγή της ανάπτυξης της νόσου και στη διατήρηση της υγείας των ανδρών.