Η προστατίτιδα και η αντιμετώπισή της

Προστατίτιδα σε άνδρα, συνοδευόμενη από παραβίαση της σεξουαλικής λειτουργίας

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία που εμφανίζεται στον προστάτη αδένα. Σύμφωνα με ιατρικά δεδομένα, η θεραπεία της προστατίτιδας απαιτείται για περίπου το 50% του ισχυρότερου φύλου, η ηλικία του οποίου είναι άνω των 50 ετών. Ωστόσο, οι γιατροί είναι σίγουροι ότι τα πραγματικά στοιχεία είναι πολύ μεγαλύτερα. Η ομάδα κινδύνου περιλαμβάνει εκείνους που τείνουν να ακολουθούν έναν ανεπαρκώς δραστήριο τρόπο ζωής, που έχουν χρόνια δυσκοιλιότητα, δεν έχουν τακτική σεξουαλική ζωή ή, αντίθετα, είναι πολύ ασταθής.

Κινδυνεύουν επίσης όσοι πρέπει να εργαστούν σε καθιστή θέση για οκτώ ή περισσότερες ώρες στη σειρά, καθώς και όσοι έχουν υποστεί μολυσματικές παθολογίες του ουρογεννητικού συστήματος, πάσχουν από αλκοολισμό. Οι λειτουργίες του προστάτη συνδέονται με τις αναπαραγωγικές και ουροποιητικές διεργασίες, αντίστοιχα, στις παθολογίες του προστάτη, οι διαταραχές επηρεάζουν κυρίως την αναπαραγωγική ικανότητα και τη δυνατότητα φυσιολογικής εκκένωσης της κύστης.

Γιατί αναπτύσσεται προστατίτιδα;

Ας εξετάσουμε, ως αποτέλεσμα της επίδρασης των παραγόντων που μπορεί να σχηματιστεί η προστατίτιδα. Χωρίζονται σε δύο ομάδες:

 • Μη μολυσματικό.Ικανό να προκαλέσει το σχηματισμό συμφορητικής προστατίτιδας. Αυτά περιλαμβάνουν υποθερμία, ανεπαρκή υψηλή ανοσία, σωματική αδράνεια, υπερβολική σεξουαλική δραστηριότητα ή παρατεταμένη αποχή, εθισμό στο αλκοόλ.
 • Μολυσματικός.Αυτές περιλαμβάνουν σεξουαλικές λοιμώξεις (τριχομονάση, γονόρροια, χλαμύδια και άλλες) και εκείνες που είναι χρόνιες, ιδίως ιγμορίτιδα, αμυγδαλίτιδα ή παθολογίες των νεφρών, μόλυνση σε περίπτωση χειρουργικής επέμβασης στα πυελικά όργανα.

Ένας αριθμός παραγόντων που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου περιλαμβάνουν στασιμότητα της λέμφου ή του αίματος στην περιοχή της πυέλου, προβλήματα με τις ορμόνες, βλάβη στον προστάτη αδένα. Τις περισσότερες φορές - στο 86% - ο ρόλος του παθογόνου είναι η Escherichia coli και ακολουθούν ο Proteus, ο Pseudomonas aeruginosa και οι εντερόκοκκοι. Μερικές φορές συγκεκριμένες λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν παθολογία, η οποία περιλαμβάνει το χλωμό τρεπόνεμα, τον βάκιλο του Koch και άλλα παθογόνα.

Σημάδια ανάπτυξης φλεγμονωδών διεργασιών

Το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της φλεγμονής του προστάτη αδένα είναι η διαταραχή της λειτουργικότητας του ουροποιητικού συστήματος, η οποία δικαιολογείται από την αύξηση του μεγέθους του προστάτη. Ως αποτέλεσμα, το κανάλι της ουρήθρας συμπιέζεται, αλλά εάν τα συμπτώματα και η θεραπεία που προκύπτουν από την προστατίτιδα αγνοηθούν, η φλεγμονή προκαλεί την ανάπτυξη σκλήρυνσης του αυχένα της ουροδόχου κύστης και σε μια ιδιαίτερα σοβαρή πορεία της νόσου, υπάρχει κίνδυνος πλήρους απόφραξης του ουρητήρα. Το δεύτερο σύμπτωμα που σχετίζεται με τη νόσο είναι η παραβίαση της σεξουαλικής λειτουργίας, η οποία εκδηλώνεται με αδυναμία στύσης και οργασμό. Τελικά, με την περαιτέρω ανάπτυξη της παθολογίας, μπορεί να σχηματιστεί στειρότητα και ανικανότητα. Και δεν είναι όλα αυτά τα σημάδια, η παρουσία προστατίτιδας δείχνει:

 • Αίσθημα καύσου στην ουρήθρα ή στο περίνεο.
 • Ενόχληση στον προστάτη και την ουροδόχο κύστη σε περίπτωση αφόδευσης.
 • Πολύ συχνή και έντονη επιθυμία για άδειασμα της ουροδόχου κύστης.
 • Διαλείπουσα και δύσκολη ούρηση.
 • Σε περίπτωση εκκένωσης των εντέρων, τα ούρα αρχίζουν να ξεχωρίζουν από το κανάλι της ουρήθρας.
 • Στα ούρα παρατηρούνται εγκλείσματα που μοιάζουν με νήματα.
 • Τη νύχτα, εμφανίζεται μια παράλογη στύση.
 • Στη διαδικασία της σεξουαλικής επαφής, παρατηρείται πολύ γρήγορη εκσπερμάτιση.
 • Η στύση εξασθενεί και ο οργασμός δεν γίνεται τόσο φωτεινός.

Επιπλέον, η γενική ευημερία επιδεινώνεται, εμφανίζεται κατάθλιψη και άγχος, ένα άτομο αισθάνεται κατάθλιψη και αυξάνεται η κόπωση.

Σπουδαίος.Τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται ταυτόχρονα, επομένως δεν χρειάζεται να καθυστερήσετε, εάν εντοπιστούν πολλά ύποπτα σημάδια, θα πρέπει να επισκεφτείτε γιατρό.

Εάν τα προβλήματα αγνοηθούν, αναπτύσσονται σταδιακά άλλα συμπτώματα, μεταξύ των οποίων το πιο εντυπωσιακό είναι ο πόνος που εμφανίζεται στο όσχεο, στο περίνεο, στη βάση του πέους. Ο κατάλογος των όψιμων σημείων περιλαμβάνει τη στειρότητα, γιατί παρόλο που παράγονται σπέρματα, η κινητικότητά τους είναι ανεπαρκής. Εάν οι πόνοι αρχίζουν να αυξάνονται, μπορεί κανείς να υποψιαστεί το σχηματισμό λίθων στον προστάτη αδένα. Η εξάλειψή τους είναι πολύ πιο δύσκολη από τις πέτρες στα νεφρά και η μόνη διέξοδος είναι η λήψη φαρμάκων που θα επιβραδύνουν την αύξηση των υπαρχόντων σχηματισμών και την εμφάνιση νέων. Δυστυχώς, αρκετά συχνά τα θύματα αναζητούν βοήθεια όταν η ασθένεια περνά στο στάδιο όπου υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος σε άλλα όργανα. Ως αποτέλεσμα, η αποτελεσματική θεραπεία απαιτεί τη συμμετοχή άλλων ειδικών.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι η μορφή της προστατίτιδας μπορεί να είναι οξεία ή χρόνια, υπάρχουν ορισμένες διαφορές στα συμπτώματα. Έτσι, με την ανάπτυξη οξείας παθολογίας, η ασθένεια μπορεί να προχωρήσει σε τρία στάδια, καθένα από τα οποία χαρακτηρίζεται από ορισμένα χαρακτηριστικά:

 • Οξεία καταρροϊκή προστατίτιδα. Η ούρηση γίνεται συχνή, στις περισσότερες περιπτώσεις επώδυνη και ο πόνος μπορεί να δοθεί στην περιοχή του περίνεου και στο ιερό οστό.
 • Θυλακιώδης προστατίτιδα οξείας πορείας. Ο πόνος χαρακτηρίζεται από αυξημένη ένταση, που δίνεται στον πρωκτό, ακόμη περισσότερο επιδεινούμενος κατά τις κενώσεις. Η απέκκριση των ούρων είναι δύσκολη, βγαίνει με λεπτό ρεύμα, μερικές φορές υπάρχουν καθυστερήσεις. Αναπτύσσεται υποπυρετική κατάσταση ή μέτρια υπερθερμία.
 • Οξεία παρεγχυματική προστατίτιδα. Η γενική δηλητηρίαση εκδηλώνεται αρκετά ξεκάθαρα, η θερμοκρασία μπορεί να αυξηθεί στους 38-40 ° C, εμφανίζονται ρίγη, οξεία κατακράτηση ούρων και προβλήματα με την αφόδευση είναι πιθανά. Στην περιοχή του περινέου, παρατηρούνται έντονοι πόνοι παλλόμενου χαρακτήρα.

Όσο για τη χρόνια προστατίτιδα, μερικές φορές προκύπτει από οξεία μορφή, αλλά πολύ πιο συχνά σχηματίζεται μια πρωτογενής παθολογία, η οποία συνοδεύεται από διαγραμμένα συμπτώματα. Η άνοδος της θερμοκρασίας είναι μικρή, εμφανίζεται ενόχληση στο περίνεο, ήπιος πόνος, ο οποίος είναι ιδιαίτερα αισθητός κατά την ούρηση και την αφόδευση.

Η χρόνια μορφή μπορεί να αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ προηγείται στασιμότητα του αίματος σε μικρά αγγεία, που μπορεί να εισρεύσουν στο αρχικό φλεγμονώδες στάδιο. Αυτή η μορφή χαρακτηρίζεται από τρία σύνδρομα:

 • επώδυνος. Λόγω της φλεγμονής των νευρικών οδών, ο πόνος μπορεί να είναι τόσο αδύναμος, πόνος στη φύση και δυνατός και η φύση του μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της εκσπερμάτωσης, με αυξημένη σεξουαλική δραστηριότητα ή αποχή. Ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο περίνεο, το ιερό οστό ή το όσχεο, σε ορισμένες περιπτώσεις στην οσφυϊκή περιοχή.
 • Δυσουρικός. Λόγω της φλεγμονής, το μέγεθος του προστάτη αυξάνεται, ο ουρητήρας αρχίζει να συμπιέζεται και ο αυλός του μειώνεται. Εξ ου και η συχνή επιθυμία για ούρηση, η αίσθηση ατελούς εκκένωσης της κύστης. Τις περισσότερες φορές, τέτοια φαινόμενα παρατηρούνται στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης μιας χρόνιας νόσου. Καθώς αναπτύσσεται η παθολογία, σχηματίζεται αντισταθμιστική υπερτροφία των μυϊκών ιστών της ουροδόχου κύστης. Αυτή τη στιγμή, τα συμπτώματα γίνονται πιο αδύναμα, μετά από την οποία αυξάνονται ξανά.
 • Σεξουαλικές Διαταραχές. Ο βαθμός της διαταραχής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Τα παράπονα μπορεί να περιλαμβάνουν την εμφάνιση νυχτερινής στύσης, την αποδυνάμωσή της ή τους οργασμούς που διαγράφονται. Η εκσπερμάτιση μπορεί να είναι επιταχυνόμενη, επώδυνη, ως αποτέλεσμα, ο ασθενής μπορεί να αρνηθεί εντελώς τη σεξουαλική επαφή.

Σπουδαίος.Με τον καιρό, οι σεξουαλικές διαταραχές επιδεινώνονται, εάν αγνοηθεί η έγκαιρη θεραπεία και ξεκινήσει η ασθένεια, η ανικανότητα μπορεί να γίνει το αποτέλεσμα μιας χρόνιας μορφής.

Πώς γίνεται η διάγνωση της νόσου

Ο γιατρός διαγιγνώσκει προστατίτιδα με βάση το ιστορικό, την εξέταση οργάνων και τις εξετάσεις

Παρά τα μάλλον εκφραστικά συμπτώματα, μόνο ένας ουρολόγος μπορεί να κάνει μια ακριβή διάγνωση, με βάση ένα ιστορικό, εξετάσεις και εξέταση που διεξάγεται με διάφορες μεθόδους. Η συλλογή των αναμνήσεων σάς επιτρέπει να διευκρινίσετε μια σειρά ερωτήσεων, όπως:

 • Η διάρκεια της ανάπτυξης της παθολογίας.
 • Αλληλουχία συμπτωμάτων.
 • Περίοδοι παροξύνσεων και παραγόντων, οικιακών και επαγγελματικών, που προκαλούν αυτό το φαινόμενο.
 • Παρουσία ιστορικού σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων.
 • Πληροφορίες για τη σεξουαλική ζωή του θύματος.
 • Πληροφορίες για τη θεραπεία που έλαβε χώρα νωρίτερα, για τα αποτελέσματα που προέκυψαν.
 • Υπάρχει ιστορικό συστηματικών και άλλων παθολογιών, επεμβάσεων που επηρεάζουν τα πυελικά όργανα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που λαμβάνει από τον ασθενή, ο ουρολόγος αναπτύσσει ένα σχέδιο για την επακόλουθη εξέταση. Το πρώτο στάδιο είναι η ψηφιακή εξέταση του ορθού, κατά την οποία ψηλαφάται και το όσχεο. Σε αυτή την περίπτωση, ο ασθενής θα πρέπει να πάρει διαφορετικές στάσεις. Με την ψηλάφηση του οσχέου, ο γιατρός αξιολογεί το σχήμα, το μέγεθος, την κατάσταση της στιβάδας του δέρματος, την κινητικότητα και τη συνοχή των όρχεων. Η ανίχνευση του σπερματικού κορδονιού σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τα μεμονωμένα μέρη, την παρουσία κιρσών, τις φλεγμονώδεις διηθήσεις.

Το επόμενο βήμα στη συλλογή πληροφοριών σχετικά με την εξέλιξη της παθολογίας και την κατάσταση του ασθενούς είναι η εργαστηριακή έρευνα. Η λίστα των απαιτούμενων εξετάσεων περιλαμβάνει:

 • Η μελέτη ούρων - γενική, βακτηριολογική, κυτταρολογική.
 • Γενική εξέταση αίματος.
 • Επιλογή ουρηθρικού επιχρίσματος, για το οποίο χρησιμοποιείται ειδικός καθετήρας.
 • Ανάλυση της έκκρισης του προστάτη, η οποία είναι απαραίτητη εάν υπάρχει υποψία χρόνιας προστατίτιδας.
 • Μελέτη PCR, η οποία σας επιτρέπει να εντοπίσετε κρυφές λοιμώξεις που μεταδίδονται κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Διεξαγωγή σπερμογράμματος.

Επιπλέον, στην περίπτωση που η ηλικία του ασθενούς υπερβαίνει το όριο των πενήντα ετών και υπάρχει υποψία ύπαρξης καρκίνου του προστάτη, απαιτείται μελέτη σχετικά με το επίπεδο του ειδικού προστατικού αντιγόνου - PSA.

Η ενόργανη διάγνωση βασίζεται κυρίως στη χρήση υπερήχων. Ο υπέρηχος δίνει αρκετά κατατοπιστικά αποτελέσματα, ενώ είναι μια φθηνή και προσιτή μέθοδος. Το υπερηχογράφημα μπορεί να διαγνώσει οξεία και χρόνια προστατίτιδα, δείχνει την παρουσία λίθων, αποστημάτων, καθορίζει το επίπεδο συμπίεσης του καναλιού της ουρήθρας. Στην ιατρική, έχουν αναπτυχθεί δύο μέθοδοι υπερήχων - χρησιμοποιώντας διορθικό αισθητήρα και μέσω του πρόσθιου τοιχώματος του περιτοναίου. Η πρώτη μέθοδος είναι πιο ενημερωτική, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει σημαντική ενόχληση. Ισχύει επίσης:

 • Ουροροομετρία - σας επιτρέπει να προσδιορίσετε τον ρυθμό ροής των ούρων, τη βατότητα του καναλιού, την ικανότητα του εξωστήρα να συστέλλεται.
 • Η κυστεοσκόπηση συνταγογραφείται σε περίπτωση τραυματισμών που επηρεάζουν τα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος, παρουσία αιματουρίας.
 • Μερικές φορές είναι απαραίτητο να γίνει αξονική τομογραφία, βιοψία, διουρηθρικό υπερηχογράφημα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα που λαμβάνονται, αναπτύσσεται ένα ατομικό θεραπευτικό σχήμα για κάθε ασθενή. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να θυμάται κανείς την ανάγκη για μια ολοκληρωμένη προσέγγιση και μια ποικιλία θεραπευτικών μέτρων.

Πώς να αντιμετωπίσετε την προστατίτιδα με τυπικούς τρόπους

Ο ουρολόγος συνταγογραφεί μια αποτελεσματική πορεία θεραπείας για την προστατίτιδα σε έναν άνδρα

Η βάση της θεραπείας οποιασδήποτε μορφής προστατίτιδας είναι η χρήση αντιμικροβιακών φαρμάκων. Η δράση τους στοχεύει στην εξάλειψη των παθογόνων μικροοργανισμών που επηρεάζουν το ουρογεννητικό κανάλι. Η θεραπεία της οξείας προστατίτιδας, που συχνά είναι εξαιρετικά δύσκολη, περιλαμβάνει ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων. Τα συνήθως συνταγογραφούμενα αντιβιοτικά περιλαμβάνουν:

 • Ομάδα φαρμάκων πενικιλίνης με ευρύ φάσμα επιδράσεων.
 • Κεφαλοσπορίνες τρίτης γενιάς.
 • Οι φθοροκινολόνες μπορούν να χορηγηθούν μόνες ή σε συνδυασμό με αμινογλυκοσίδες.

Αφού η κατάσταση του θύματος επανέλθει στο φυσιολογικό και μπορούν να εξαλειφθούν τα πιο επικίνδυνα συμπτώματα, η χρήση αντιμικροβιακών συνεχίζεται, μόνο σε αυτό το στάδιο επιτρέπεται η χρήση τους με τη μορφή δισκίων. Κατά κανόνα, η ασθένεια μπορεί να εξαλειφθεί σε δύο ή τέσσερις εβδομάδες.

Σπουδαίος.Σε περίπτωση θεραπείας οξείας μορφής προστατίτιδας, απαγορεύεται να αρνηθείτε να τα πάρετε μόνοι σας. Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μέχρι να εξαλειφθούν πλήρως τα συμπτώματα της μόλυνσης, η θερμοκρασία πέσει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Η θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τους λόγους για την ανάπτυξη της φλεγμονώδους διαδικασίας, τον τύπο του παθογόνου παράγοντα. Η αντιμικροβιακή θεραπεία χαρακτηρίζεται από μακρά περίοδο, όσον αφορά την επιλογή, προτιμώνται φάρμακα από την ομάδα των φθοριοκινολονών, δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα μικρόβια που προκαλούν φλεγμονή στον προστάτη αδένα είναι ευαίσθητα σε τέτοιες ουσίες. Στη θεραπεία της προστατίτιδας στους άνδρες, τα φάρμακα περιλαμβάνουν όχι μόνο αντιβιοτικά, αλλά χρησιμοποιούνται:

 • Άλφα αποκλειστές. Τέτοια φάρμακα χαλαρώνουν τους λείους μύες της ουρήθρας και του τραχήλου της μήτρας, βελτιώνοντας έτσι την εκροή ούρων. Οι άλφα-αναστολείς δεν θεραπεύουν την προστατίτιδα, αλλά αφαιρούν τα αρνητικά συμπτώματα που προκαλούνται από την ανάπτυξη της νόσου.
 • Εκχωρήστε αντιφλεγμονώδη φάρμακα, υπόθετα, τα οποία περιλαμβάνουν φυτικά συστατικά.
 • Τόσο σε χρόνια όσο και σε οξείες μορφές παθολογίας, μπορεί να απαιτούνται παυσίπονα.

Όπως δείχνει η πρακτική, η αποτελεσματική θεραπεία της προστατίτιδας δεν επιτρέπει την επιλογή μόνο ενός φαρμάκου που μπορεί να βοηθήσει οποιονδήποτε ασθενή. Ωστόσο, υπάρχει μια λίστα με τα πιο αποτελεσματικά φάρμακα που συνταγογραφούνται πιο συχνά:

 • Παρασκευή με εκχύλισμα βοοειδούς προστάτη. Η λήψη του σας επιτρέπει να μειώσετε και μερικές φορές να εξαλείψετε εντελώς το πρήξιμο των ιστών. Επίσης, το εργαλείο έχει βακτηριοστατική επίδραση στη μικροχλωρίδα, μειώνει το επίπεδο των λευκοκυττάρων.
 • Ένα φάρμακο που μειώνει το πρήξιμο και τη θρόμβωση, εξαλείφει τη στασιμότητα της έκκρισης και τη διήθηση λευκοκυττάρων.
 • Αναστολέας 5-άλφα αναγωγάσης τύπου II. Το εργαλείο επηρεάζει την ποσότητα του PSA.
 • Ένα προϊόν που βασίζεται σε φυτικά συστατικά, το κύριο συστατικό είναι ένα εκχύλισμα από τους καρπούς του φοίνικα.
 • Ένα φυτικό φάρμακο με βάση τους σπόρους κολοκύθας. Βοηθά στην εξάλειψη του προβλήματος στα αρχικά στάδια του σχηματισμού του, ομαλοποιεί την ουροποιητική διαδικασία, μειώνει την αίσθηση του πόνου και ενισχύει την ισχύ.

Εκτός από τα φάρμακα, οι ουρολόγοι δεν είναι λιγότερο πρόθυμοι να συνταγογραφήσουν τη χρήση τεχνικών φυσιοθεραπείας. Αυτή είναι η χρήση μικροκλυστέρων, μασάζ προστάτη, λουτρά καθιστικού, ηλεκτρική διέγερση, μαγνητοθεραπεία και γαλβανισμός και πολλά άλλα. Μια πρόσθετη μέθοδος θεραπείας είναι οι συνταγές παραδοσιακής ιατρικής.

Παραδοσιακή ιατρική στη θεραπεία της προστατίτιδας

Η θεραπεία της προστατίτιδας μπορεί να συμπληρωθεί με τη χρήση λαϊκών θεραπειών

Η εναλλακτική θεραπεία της προστατίτιδας είναι μια ευκαιρία να απαλλαγείτε από την παθολογία στο σπίτι με τη βοήθεια φυτικών αφεψημάτων, αφεψημάτων, αλοιφών και άλλων σπιτικών θεραπειών. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί απλοί κανόνες που πρέπει να θυμάστε:

 • Πριν από τη χρήση, οποιαδήποτε συνταγή πρέπει να συμφωνηθεί με τον θεράποντα ιατρό.
 • Οι λαϊκές συνταγές πρέπει να χρησιμοποιούνται στα αρχικά στάδια του σχηματισμού της παθολογίας - τότε είναι πιο αποτελεσματικές.
 • Η χρήση τέτοιων κεφαλαίων απαιτείται παράλληλα με τα τυπικά φάρμακα.
 • Κατά την παρασκευή φαρμάκων σύμφωνα με τις συνταγές των θεραπευτών, η δοσολογία πρέπει να τηρείται σχολαστικά. Το ίδιο ισχύει και για τη λήψη κεφαλαίων.

Τώρα εξετάστε τις πιο δημοφιλείς συνταγές με τις οποίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε την προστατίτιδα στους άνδρες. Μία από τις πιο αποτελεσματικές συνταγές είναι αυτές που χρησιμοποιούν σπόρους κολοκύθας:

 • Οι καβουρδισμένοι σπόροι σε ποσότητα 500 γραμμαρίων πρέπει να αλέθονται σε μύλο κρέατος.
 • Προσθέστε 200 γραμμάρια φυσικό μέλι στο μείγμα.
 • Σχηματίστε μπάλες από τη μάζα, η καθεμία πρέπει να ζυγίζει 10 γραμμάρια.
 • Βάλτε τις μπάλες στο ψυγείο.
 • Το πρωί και το βράδυ με άδειο στομάχι, πρέπει να καταναλωθεί μια μπάλα, αφού τη ζεστάνετε φυσικά σε θερμοκρασία δωματίου.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αποξηραμένο φλοιό aspen. Για να γίνει αυτό, 100 γραμμάρια του συστατικού χύνονται με 200 γραμμάρια βότκας. Απαιτείται να επιμείνετε στη θεραπεία εντός 14 ημερών. Μετά από αυτό, η έγχυση φιλτράρεται, πρέπει να πίνονται 20 σταγόνες την ημέρα, αραιώνοντάς τις σε οποιοδήποτε ποτό.

Με την προστατίτιδα, ο φρέσκος φυσικός χυμός από καρότα και κολοκύθες βοηθάει καλά. Απαιτείται να το πίνετε δύο φορές την ημέρα, κατά προτίμηση πριν από το γεύμα, ο όγκος κάθε μερίδας είναι 200 γραμμάρια. Οι αναλογίες των προϊόντων έχουν ως εξής - για κάθε κιλό πολτού κολοκύθας υπάρχουν 3-4 μεσαίου μεγέθους καρότα.

Ο μαϊντανός, το κάστανο και άλλα φυτικά συστατικά, καθώς και η πρόπολη, μπορούν να έχουν θεραπευτικό αποτέλεσμα. Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όσο το δυνατόν περισσότερα πορτοκάλια, βατόμουρα και φράουλες, σπόρους κολοκύθας. Ακολουθούν μερικές πιο δημοφιλείς συνταγές:

 • Ένα αφέψημα μαϊντανού. Τέσσερις μικρές κουταλιές σπόρων πρέπει να θρυμματιστούν και να χυθούν σε 400 ml βραστό νερό. Στη συνέχεια, το φάρμακο βράζεται σε μια μικρή φωτιά, φιλτράρεται και λαμβάνεται σε μια μεγάλη κουταλιά κάθε μέρα.
 • Σπόροι κολοκύθας. Η πιο εύκολη συνταγή που δεν απαιτεί προετοιμασία είναι να τρώτε τουλάχιστον 30 σπόρους κάθε μέρα. Ωστόσο, αυτή η συνταγή είναι καλή μόνο στο αρχικό στάδιο του σχηματισμού παθολογίας.
 • Χυμός αγκινάρας Ιερουσαλήμ. Τα φρούτα στρίβονται σε ένα μύλο κρέατος, στύβεται ο χυμός, πίνεται 1/3 φλιτζάνι καθημερινά.

Τι θα συμβεί αν αγνοήσετε τη θεραπεία της προστατίτιδας; Οι συνέπειες δεν θα ευχαριστήσουν κανέναν - μετά την ανάπτυξη της χρόνιας μορφής, θα ξεκινήσει η απόφραξη της ουροδόχου κύστης, θα αναπτυχθεί στειρότητα και θα σχηματιστεί επαναλαμβανόμενη κυστίτιδα. Συχνά υπάρχει στένωση της ουρήθρας, εμφάνιση πυελονεφρίτιδας, σηψαιμία, απόστημα του αδένα. Ορισμένες καταστάσεις απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Οι συχνές επιπλοκές της χρόνιας μορφής περιλαμβάνουν φλεγμονώδεις διεργασίες στην επιδιδυμίδα και στις ίδιες.

Το κύριο προληπτικό μέτρο για την αποφυγή επιπλοκών και την ανάπτυξη παθολογίας είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής. Λαμβάνοντας υπόψη ότι η στάση του αίματος πολύ συχνά οδηγεί στην ανάπτυξη παθολογίας, ο καθιστικός τρόπος ζωής θα πρέπει να αντισταθμίζεται με ενεργό ανάπαυση και άσκηση. Θα πρέπει επίσης να αποφύγετε την υποθερμία, να ζήσετε μια μετρημένη και προστατευμένη σεξουαλική ζωή.