Προστατίτιδα: συμπτώματα και θεραπεία, αιτίες και πρόληψη

πόνος στη βουβωνική χώρα με προστατίτιδα

Δεν συνηθίζεται να μοιράζεστε για ευαίσθητες ασθένειες. Ειδικά όταν πρόκειται για μια τέτοια πάθηση όπως η προστατίτιδα. Αλλά είναι ακόμα απαραίτητο να γίνει αυτό. Κάθε άνδρας μεταξύ 30 και 50 ετών κινδυνεύει. Επομένως, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα της προστατίτιδας, πρέπει να γνωρίζετε πώς να θεραπεύσετε και να αποτρέψετε την επανεμφάνιση αυτής της ασθένειας.

Εάν πάρετε αυτή την ασθένεια ελαφρά, μπορείτε να κερδίσετε πολλές επιπλοκές, η απαλλαγή από τις οποίες δεν θα είναι τόσο εύκολη. Η προστατίτιδα είναι ένας από τους παράγοντες που εμποδίζουν την αναπαραγωγική λειτουργία των ανδρών. Η υπογονιμότητα είναι μια τρομερή ασθένεια που μπορεί να αναπτυχθεί ακριβώς ως επιπλοκή της προστατίτιδας. Για να μην συμβεί αυτό, πρέπει να γνωρίζετε τι είναι αυτή η ασθένεια.

Ορισμός πάθησης

Η προστατίτιδα είναι μια φλεγμονώδης νόσος του προστάτη αδένα. Τα συμπτώματα και η θεραπεία της προστατίτιδας είναι πονοκέφαλος για κάθε ουρολόγο. Εξάλλου, οι άνδρες αντιμετωπίζουν αυτή τη μολυσματική ασθένεια αρκετά συχνά. Ο προσδιορισμός της εμφάνισης αυτής της ασθένειας είναι απλός. Ένα άτομο αρχίζει να παραπονιέται για συχνή ούρηση, πόνο στα γεννητικά όργανα και στο ορθό. Μπορεί να παρατηρηθεί αίμα ή πύον στα ούρα. Εάν δεν ξεκινήσετε τη θεραπεία της προστατίτιδας, αυτή η ασθένεια οδηγεί σε επιπλοκές με τη μορφή φλεγμονής των γεννητικών οργάνων και των εξαρτημάτων, η οποία μπορεί κάλλιστα να προκαλέσει στειρότητα. Υπάρχει επίσης σοβαρός κίνδυνος εμφάνισης κυστίτιδας και πυελονεφρίτιδας.

Ο προστάτης είναι ένα εντελώς ανδρικό όργανο. Οι γυναίκες δεν το έχουν. Επομένως, μόνο οι άνδρες σκέφτονται τα συμπτώματα και τη θεραπεία της προστατίτιδας. Ένα τόσο μικρό όργανο στο σώμα εκτελεί έναν κολοσσιαίο αριθμό εργασιών. Ρυθμίζει εν μέρει την εκσπερμάτιση, την ούρηση και σε ορισμένες περιπτώσεις προλαμβάνει τις μολύνσεις. Γι' αυτό με τη φλεγμονή του προστάτη δεν τελειώνουν όλα μόνο με πόνο σε αυτή την περιοχή. Οι παραβιάσεις εκδηλώνονται σε όλα τα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος.

μοντέλο ενός φλεγμονώδους προστάτη με προστατίτιδα

Από πού προέρχεται η προστατίτιδα;

Σκεπτόμενος τα συμπτώματα και τη θεραπεία της προστατίτιδας, πρέπει να ξέρετε από πού προέρχεται αυτή η ασθένεια. Δεδομένου ότι αυτή η ασθένεια είναι μολυσματικής φύσης, η αιτία της είναι η μόλυνση με μικροοργανισμούς που έχουν εισέλθει στον προστάτη αδένα μέσω των καναλιών ούρησης. Επίσης, μπορεί κάλλιστα να ανέβουν στον προστάτη μέσω άλλων εστιών μόλυνσης. Πολύ συχνά, η μόλυνση εμφανίζεται μετά το σεξ χωρίς αντισύλληψη. Επομένως, όλοι δεν πρέπει να ξεχάσουν τα μέσα προστασίας και μετά από απροστάτευτη επαφή, να ελέγχονται για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, είναι αρκετά δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής αιτία της νόσου, και ακόμη περισσότερο, ποια σημάδια προστατίτιδας υποδεικνύουν μία ή την άλλη από τις μορφές της. Η προστατίτιδα μπορεί να ξεπεράσει λόγω συμφόρησης, η οποία συμβαίνει συχνά με καθιστική εργασία και χαμηλή σωματική δραστηριότητα. Προσθέστε τον κίνδυνο διαφόρων μολυσματικών ασθενειών στα όργανα της γαστρεντερικής οδού και του ουρογεννητικού συστήματος, καθώς και τραυματισμών και επεμβάσεων στο περίνεο.

Κάθε άνδρας πρέπει να γνωρίζει πώς να προσδιορίσει εάν υπάρχει προστατίτιδα. Ειδικά αν είναι στην ηλικιακή κατηγορία από 30 έως 50 ετών. Γνωρίζοντας όλα τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας, υπάρχει η ευκαιρία να δημιουργηθεί έγκαιρα φλεγμονή του προστάτη, να συμβουλευτείτε έναν γιατρό και να συμμετάσχετε σε πολύπλοκη θεραπεία.

ραντεβού γιατρού για προστατίτιδα

Τι είναι η προστατίτιδα

Όλες οι φλεγμονώδεις ασθένειες χωρίζονται σε οξείες και χρόνιες. Η προστατίτιδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Η μορφή αυτής της ασθένειας μπορεί να προσδιοριστεί από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Η οξεία προστατίτιδα ξεκινά ξαφνικά. Με τον ίδιο τρόπο υποχωρεί. Εάν ξεκινήσετε αμέσως τη θεραπεία, δεν παύει σε χρόνια μορφή. Στην ανάπτυξη της οξείας προστατίτιδας, τις περισσότερες φορές ενοχοποιούνται οι λοιμώξεις.
 • Τα συμπτώματα της χρόνιας μορφής αυτής της νόσου δεν εμφανίζονται με τον ίδιο τρόπο που εκδηλώνεται η οξεία προστατίτιδα, φαίνονται πολύ πιο αδύναμα. Χαρακτηρίζεται από ενόχληση χωρίς οξύ πόνο και προβλήματα με την ούρηση. Επίσης σιγά σιγά όλα τα σημάδια μπορεί να υποχωρήσουν. Αυτή η πορεία της νόσου μπορεί να διαρκέσει χρόνια. Αυτή η μορφή προστατίτιδας είναι η πιο κοινή. Οι αιτίες της νόσου μπορεί να είναι όχι μόνο μολυσματικές.

Για να μην ξεκινήσει η χρόνια πορεία της νόσου, είναι απαραίτητο να εξετάζεστε συνεχώς από γιατρό και να γνωρίζετε πώς πονάει η προστατίτιδα. Μόνο οι ετήσιες προληπτικές εξετάσεις και η γνώση των συμπτωμάτων της νόσου θα βοηθήσουν στον εντοπισμό λοιμώξεων και στην πρόληψη πιθανών επιπλοκών.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Ο κίνδυνος προστατίτιδας αυξάνεται πολύ μετά την υποθερμία, καθώς και με την παρουσία διαφόρων λοιμώξεων συγκεκριμένης φύσης, οι οποίες συνοδεύονται από συμφόρηση που εντοπίζεται στους ιστούς του προστάτη. Επιπλέον, οι γιατροί εντοπίζουν αρκετούς άλλους παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο φλεγμονής του προστάτη:

 • Υποθερμία όλου του σώματος. Μπορεί να είναι εφάπαξ, μόνιμη ή να σχετίζεται με συνθήκες εργασίας.
 • Χαμηλή φυσική δραστηριότητα. Παθητικός τρόπος ζωής, που περιλαμβάνει καθιστική εργασία ή μελέτη.
 • Τάση για δυσκοιλιότητα.
 • Τακτικές παραβιάσεις της σεξουαλικής επαφής (ατελής εκσπερμάτιση, μακρά αποχή, πολύ ενεργή σεξουαλική ζωή).
 • Χρόνιες παθήσεις του ουρογεννητικού συστήματος.
 • Πρόσφατες ουρολογικές παθήσεις.
 • Καταστάσεις που προκαλούν καταστολή του ανοσοποιητικού (χρόνιο στρες, κακή διατροφή, έλλειψη ύπνου, υπερβολική σωματική δραστηριότητα).
 • Λοίμωξη από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις.

Για να μην σκέφτεστε τα συμπτώματα και τη θεραπεία της προστατίτιδας, πρέπει να προσπαθήσετε να αποκλείσετε όλους τους παραπάνω προδιαθεσικούς παράγοντες. Μερικοί γιατροί προτείνουν ότι ο κίνδυνος προστατίτιδας εξαρτάται άμεσα από τη χρόνια δηλητηρίαση. Αυτά περιλαμβάνουν την τακτική χρήση αλκοόλ, ναρκωτικών και το κάπνισμα. Συμμορφώνονται επίσης με τη θεωρία ότι ένας χρόνιος τραυματισμός των γεννητικών οργάνων μπορεί να είναι ένας παράγοντας προδιάθεσης για την εμφάνιση προστατίτιδας.

πόνος στην προστατίτιδα

Μπορεί να εμφανιστεί από ισχυρούς κραδασμούς ή κραδασμούς ενώ οδηγείτε μοτοσικλέτα, αυτοκίνητο ή ποδήλατο. Ωστόσο, περισσότεροι γιατροί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι οι παραπάνω παράγοντες δεν ισχύουν για τις πραγματικές αιτίες της φλεγμονής του προστάτη αδένα. Αυτοί οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους ο τραυματισμός επιδεινώνει μόνο τη λανθάνουσα φλεγμονώδη διαδικασία στους ιστούς αυτού του οργάνου.

Ο αποφασιστικός παράγοντας που προκαλεί την ανάπτυξη προστατίτιδας είναι η εμφάνιση συμφόρησης στους ιστούς του προστάτη. Είναι η διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος που προκαλεί οξείδωση λιπιδίων, οίδημα και εξίδρωση στην περιοχή των ιστών του προστάτη, σχηματίζοντας έτσι την ανάπτυξη μόλυνσης.

Συμπτώματα οξείας προστατίτιδας

Οι γιατροί διακρίνουν διάφορα στάδια αυτής της μορφής της νόσου. Όλα αυτά χαρακτηρίζονται από μία κλινική εικόνα και συνοδευτικές μορφολογικές αλλαγές:

 • Καταρροϊκή προστατίτιδα. Με μια τέτοια ασθένεια, ένας άνδρας παραπονιέται για συχνή ούρηση, η οποία συνοδεύεται από πόνο. Αυτό είναι το πρώτο σύμπτωμα της οξείας προστατίτιδας.
 • Θυλακιώδης προστατίτιδα. Το σύνδρομο πόνου με αυτό γίνεται έντονο, και σε ορισμένες περιπτώσεις πηγαίνει στον πρωκτό. Ο οξύς πόνος αυξάνεται κατά τη διάρκεια των κινήσεων του εντέρου. Η ούρηση είναι δύσκολη και τα ούρα απεκκρίνονται με πολύ λεπτή ροή. Επίσης, ένα άτομο αρχίζει να ανησυχεί για τον πόνο στο όσχεο. Η οξεία ωοθυλακική προστατίτιδα είναι η πιο διαγνωσμένη νόσος σε σύγκριση με άλλους τύπους της νόσου.
 • Παρεγχυματική προστατίτιδα. Η οξεία μορφή του χαρακτηρίζεται από γενική δηλητηρίαση, καθώς και υπερθερμία. Ο ασθενής παραπονιέται για ρίγη και υψηλή θερμοκρασία σώματος. Επιπλέον, από τα συμπτώματα της νόσου του προστάτη, υπάρχει διαταραχή των κοπράνων, κατακράτηση ούρων. Ο πόνος στην περιοχή του περινέου γίνεται οξύς και σφύζει. Μερικές φορές ένα άτομο δεν είναι σε θέση να πάει στο νοσοκομείο. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο.

Τι και πώς πονάει με την προστατίτιδα στο οξύ στάδιο, ξέρει μόνο αυτός που έχει προσβληθεί από αυτή τη μόλυνση. Αυτός ο αφόρητος πόνος προκαλεί πολλά βάσανα και περιπλέκει πολύ και τις πιο απλές ενέργειες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τη δική σας υγεία και να αποτρέψετε την ανάπτυξη μιας τέτοιας πάθησης.

πόνος στην πλάτη με προστατίτιδα

Συμπτώματα χρόνιας προστατίτιδας

Μερικές φορές η χρόνια μορφή προστατίτιδας είναι συνέχεια της οξείας. Τις περισσότερες φορές όμως αναπτύσσεται αρχικά, εμφανίζοντας ήπια συμπτώματα. Η θερμοκρασία του σώματος μπορεί να αυξάνεται μόνο περιστασιακά, χωρίς να προκαλεί ενθουσιασμό. Ο πόνος στο περίνεο γίνεται επίσης ασθενώς αισθητός. Δεδομένου ότι η προστατίτιδα αυτής της μορφής εκδηλώνεται πολύ κρυφά, ένας άνδρας αισθάνεται δυσάρεστα συμπτώματα προστατίτιδας μόνο κατά την ούρηση ή την αφόδευση. Τα πιο χαρακτηριστικά σημάδια της χρόνιας μορφής προστατίτιδας είναι μικρές εκκρίσεις από την ουρήθρα κατά τη διάρκεια των κενώσεων.

Οι άνδρες που διατρέχουν κίνδυνο θα πρέπει να θυμούνται ότι η πρωτοπαθής χρόνια προστατίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα προστατίτιδας, η οποία συχνά μετατρέπεται σε βακτηριακή προστατίτιδα (το αρχικό στάδιο της φλεγμονώδους διαδικασίας). Η χρόνια φλεγμονή του προστάτη συχνά αναπτύσσεται μετά από μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη.

Τα πρώτα συμπτώματα της προστατίτιδας αυτής της μορφής εκδηλώνονται με αίσθημα καύσου στην ουρήθρα και το περίνεο, καθώς και με διάφορες διαταραχές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, έντονη κόπωση και μειωμένη παραγωγικότητα. Από φόβο για παραβίαση της ισχύος, μπορεί να αναπτυχθεί σοβαρή κατάθλιψη, άγχος, αυξημένη ευερεθιστότητα.

Διάγνωση προστατίτιδας

Δεδομένου ότι η προστατίτιδα εκδηλώνεται αρκετά ξεκάθαρα, έχοντας παρατηρήσει τα πρώτα σημάδια της νόσου, είναι επείγον να πάτε σε ένα ραντεβού με έναν ουρολόγο. Εάν ο γιατρός υποπτεύεται αυτή την ασθένεια, θα πραγματοποιήσει ορθική εξέταση του προστάτη. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ο γιατρός θα πάρει το έκκριμα και θα το στείλει στο εργαστήριο. Θα πραγματοποιηθεί επίσης μελέτη για την ευαισθησία της μικροχλωρίδας.

Για να προσδιορίσετε ποια σημάδια προστατίτιδας στους άνδρες μιλούν για τη συγκεκριμένη ασθένεια, πραγματοποιούνται διάφορες διαγνωστικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, για να αποκλειστούν δομικές αλλαγές (όγκος, κύστη, αδένωμα κ. λπ. ), γίνεται υπερηχογράφημα του προστάτη. Με αυτό, μπορείτε να διαχωρίσετε την επιθυμητή πάθηση από άλλες πιθανές ασθένειες του ουρογεννητικού συστήματος. Με την παρουσία χρόνιας παθολογίας, δεν θα είναι περιττό να εξεταστεί για υπογονιμότητα κάνοντας σπερμογράφημα.

διαβούλευση με γιατρό για προστατίτιδα

Θεραπεία οξείας προστατίτιδας

Στη σύγχρονη ιατρική, υπάρχει ένας τεράστιος αριθμός μεθόδων και σχημάτων για τη θεραπεία του προστάτη αδένα. Όταν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της νόσου, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με έναν ουρολόγο ή ανδρολόγο. Είναι αυτός που θα καθορίσει ποια φάρμακα για τη θεραπεία της προστατίτιδας θα είναι κατάλληλα. Θυμηθείτε ότι η αυτοθεραπεία είναι γεμάτη σοβαρές συνέπειες! Εάν η οξεία προστατίτιδα δεν εκδηλωθεί σε περίπλοκη μορφή, θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε μια θεραπεία εξωτερικών ασθενών. Η σοβαρή δηλητηρίαση και μια έντονη πυώδης διαδικασία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε νοσοκομείο, μετά από επείγουσα νοσηλεία.

Οι ασθενείς με οξεία προστατίτιδα θα πρέπει να υποβληθούν σε αντιβιοτική θεραπεία. Όλα τα φάρμακα επιλέγονται ανάλογα με την ευαισθησία της λοίμωξης στο αντιβιοτικό. Τα φάρμακα αυτής της κατηγορίας διεισδύουν τέλεια στους ιστούς του προστάτη.

Τα πιο δημοφιλή φάρμακα που συνταγογραφούν οι γιατροί για την καταπολέμηση της παθολογίας:

 1. Αντιβιοτικά.
 2. Αντιφλεγμονώδες.
 3. Αφεψήματα βοτάνων (παιώνια, τσουκνίδα, υπερικό, κολλιτσίδα), τα οποία λαμβάνονται από το στόμα.
 4. Ορμονικοί παράγοντες.

Εάν έχει εμφανιστεί απόστημα προστάτη, οι γιατροί πραγματοποιούν αυτοψία του σχηματισμού χρησιμοποιώντας ενδοσκοπική διορθική ή διουρηθρική μέθοδο.

Η οξεία προστατίτιδα είναι μια σοβαρή ασθένεια με τάση να γίνει χρόνια. Ακόμη και μετά από έγκαιρη θεραπεία, υπάρχει κίνδυνος να παραμείνετε με μια χρόνια μορφή της νόσου για όλη τη ζωή.

χάπια για προστατίτιδα

Θεραπεία χρόνιας προστατίτιδας

Δυστυχώς, είναι σπάνιο να αναρρώσει τελικά από αυτή την ασθένεια. Ειδικά αν η προστατίτιδα δεν έχει αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια. Μόνο μετά από επαρκή, συνεπή και αποτελεσματική θεραπεία μπορούν να εξαλειφθούν πλήρως τα δυσάρεστα συμπτώματα και να επιτευχθεί μακροχρόνια ύφεση.

Είναι πάντα απαραίτητο να προσεγγίζουμε τη θεραπευτική αντιμετώπιση της χρόνιας προστατίτιδας με σύνθετο τρόπο. Συνήθως, ο ασθενής συνταγογραφείται για μια αρκετά μεγάλη περίοδο λήψης αντιβακτηριακών φαρμάκων. Η θεραπεία με αυτά μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 8 εβδομάδες. Επιπλέον, πραγματοποιούν μια πορεία μασάζ προστάτη και συνιστούν επίσης φυσιοθεραπεία. Οι γιατροί συμβουλεύουν να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στη σωστή διατροφή και στον ενεργό τρόπο ζωής.

κάψουλες για προστατίτιδα

Επιπλοκές οξείας προστατίτιδας

Εάν δεν ξεκινήσει έγκαιρη θεραπεία αυτής της ασθένειας, υπάρχει κίνδυνος αποστήματος στον προστάτη αδένα. Όταν σχηματίζεται πυώδης εστία στον προστάτη, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται σημαντικά. Μπορεί να φτάσει τους 39 ή και τους 40 βαθμούς. Η κατάσταση της ζέστης συνδυάζεται με έντονα ρίγη. Στην οξεία προστατίτιδα και την παρουσία αποστήματος, ένας οξύς πόνος στο περίνεο περιπλέκει πολύ τη διαδικασία της ούρησης. Αυτό κάνει την αφόδευση πιο δύσκολη. Σε ιδιαίτερα προχωρημένες περιπτώσεις, ένα απόστημα μπορεί να ανοίξει αυθόρμητα στην ουρήθρα ή στο ορθό. Όταν εισέρχεται στο ουροποιητικό σύστημα, τα ούρα αναμειγνύονται με πυώδεις σχηματισμούς και αποκτούν μια έντονη, δυσάρεστη οσμή.

απόστημα προστάτη στην προστατίτιδα

Επιπλοκές χρόνιας προστατίτιδας

Αυτή η μορφή της νόσου χαρακτηρίζεται από μια κυματοειδή πορεία, η οποία αντικαθίσταται από περιόδους παρατεταμένης ύφεσης. Κατά τη διάρκεια τους, η φλεγμονώδης διαδικασία είναι λανθάνουσα, επομένως εκδηλώνεται με αδύναμα σημάδια. Όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα προστατίτιδας στους άνδρες, συνταγογραφείται μια μακρά πορεία θεραπείας. Δυστυχώς, πολλοί το σταματούν αμέσως μετά την αποκατάσταση της ευεξίας. Εν τω μεταξύ, η ασθένεια περνά μόνο σε λανθάνον στάδιο, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο πιθανών επιπλοκών.

Στη χρόνια πορεία της προστατίτιδας, η μόλυνση εξαπλώνεται στα όργανα του ουρογεννητικού συστήματος, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα πυελονεφρίτιδας και κυστίτιδας. Η πιο συχνή επιπλοκή της χρόνιας προστατίτιδας είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία στους όρχεις, καθώς και στην επιδιδυμίδα. Επιπλέον, μπορεί επίσης να αναπτυχθεί μια φλεγμονώδης νόσος των σπερματοζωαρίων. Τέτοιες ασθένειες μπορούν να προκαλέσουν στειρότητα.

Πρόληψη ασθενείας

Γνωρίζοντας τι είναι η προστατίτιδα και πώς εκδηλώνεται, κάθε άνδρας πρέπει να βεβαιωθεί ότι αυτή η ασθένεια δεν θα αναπτυχθεί ποτέ. Για να το κάνετε αυτό, πρέπει να φροντίσετε τη δική σας υγεία και να ακολουθήσετε μέτρα για την πρόληψη της φλεγμονής του προστάτη αδένα. Όλα τα μέτρα που στοχεύουν στην πρόληψη της νόσου είναι η εξάλειψη πιθανών παραγόντων κινδύνου. Πρέπει να προσπαθήσετε να μην κρυώνετε υπερβολικά, να αποσπάτε την προσοχή από την καθιστική εργασία με τη βοήθεια ασκήσεων και απλών ασκήσεων, καθώς και να τρώτε μια ισορροπημένη και θρεπτική διατροφή. Όταν παραπονιέστε για δυσκοιλιότητα, πρέπει πάντα να χρησιμοποιούνται καθαρτικά, αλλά μόνο αυτά που θα συνταγογραφήσει ο γιατρός.

Μερικοί τύποι φαρμάκων αυτής της κατηγορίας μπορούν να βλάψουν πολύ τον οργανισμό. Επομένως, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο. Σε άλλες περιπτώσεις, είναι καλύτερο να βελτιώσετε τα κόπρανα με λαϊκές θεραπείες και φυσικά προϊόντα που έχουν καθαρτική δράση.

Μία από τις μεθόδους πρόληψης είναι η ομαλοποίηση της σεξουαλικής επαφής. Αυτό εξηγείται από το γεγονός ότι είναι η ακανόνιστη ή πολύ ενεργή σεξουαλική ζωή που θεωρούνται παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη προστατίτιδας. Ο πόνος στο περίνεο δεν θα εμφανιστεί ποτέ εάν προστατεύσετε προσεκτικά το σώμα από παράγοντες προδιάθεσης για προστατίτιδα. Μεταξύ όλων των προληπτικών μέτρων, είναι απαραίτητο να επισημανθούν οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι αποφυγής αυτής της ασθένειας:

 • Διατήρηση υγιεινού τρόπου ζωής.
 • Διεξαγωγή τακτικών ασκήσεων φυσικοθεραπείας για την πλάτη, τη μέση και τους μύες της πυελικής περιοχής.
 • Χρήσιμες διαδικασίες νερού: θεραπευτικά λουτρά, ντους αντίθεσης.
 • Μια ειδική δίαιτα που αποκλείει τα πικάντικα φαγητά, τα αλκοολούχα ποτά, τα μπαχαρικά.
 • Η χρήση βιταμινών Α, Ε, C, καθώς και ψευδάργυρου.
 • Περιοδικά μαθήματα θεραπευτικής αγωγής.

Εκτός από τις παραπάνω μεθόδους, θα πρέπει πάντα να τηρείτε την προσωπική υγιεινή, να χρησιμοποιείτε προφυλακτικά κατά τη σεξουαλική επαφή, να μην ξεκινάτε μολυσματικές ασθένειες και επίσης να επισκέπτεστε τακτικά έναν ουρολόγο για προληπτικές εξετάσεις.