Χρόνια προστατίτιδα: τι είναι και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Η χρόνια προστατίτιδα είναι μια από τις πιο συχνές παθολογίες στη σύγχρονη ουρολογία. Η ίδια η ασθένεια είναι μια φλεγμονώδης διαδικασία στους ιστούς του προστάτη.

Ως αποτέλεσμα, η κανονική λειτουργία του οργάνου διαταράσσεται. Το πρόθεμα «χρόνια» σημαίνει ότι η ασθένεια έχει κυκλική πορεία: οι περίοδοι ύφεσης αντικαθίστανται από περιόδους έξαρσης.

πόνος στη βουβωνική χώρα με χρόνια προστατίτιδα

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου

Η χρόνια φλεγμονή του αδένα του προστάτη είναι μια ασθένεια που μπορεί να είναι ασυμπτωματική για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εδώ και αρκετούς μήνες οι άντρες δεν ανησυχούν για τίποτα. Ωστόσο, μια παθολογική διαδικασία αναπτύσσεται στους ιστούς των οργάνων. Σε ασυμπτωματικές περιπτώσεις, η διάγνωση γίνεται τυχαία κατά τη διάρκεια μιας συνήθους ιατρικής εξέτασης.

Ευτυχώς, οι ασυμπτωματικές μορφές είναι σπάνιες και στις περισσότερες περιπτώσεις, οι άνδρες μπορεί να παρουσιάσουν παράπονα στην αρχή της νόσου. Η διευκρίνιση των παραπόνων βοηθά τον γιατρό να υποθέσει γρήγορα μια διάγνωση, να συνταγογραφήσει ένα σχέδιο για εξέταση και θεραπεία.

Τα κύρια συμπτώματα της νόσου σχετίζονται με την εξασθενημένη ούρηση.

Είναι δυνατές οι ακόλουθες αλλαγές:

 • Συχνή επιθυμία να πάτε στην τουαλέτα.
 • Τα ούρα ρέουν σε ένα λεπτό ρεύμα ή σταγόνα-σταγόνα.
 • Μετά την επίσκεψη στην τουαλέτα, παρατηρείται μια επαναλαμβανόμενη παρόρμηση.
 • Σε μεταγενέστερα στάδια, είναι δυνατή η οξεία κατακράτηση ούρων.

Αυτές οι εκδηλώσεις εμφανίζονται λόγω του γεγονότος ότι ο προστάτης βρίσκεται κοντά στην έξοδο από την ουροδόχο κύστη. Η αύξηση του μεγέθους της προκαλεί ερεθισμό των τοιχωμάτων της ουρήθρας και οδηγεί σε στένωση του αυλού της. Αυτά τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με τη φλεγμονή της ουροδόχου κύστης στους άνδρες, επομένως ο γιατρός θα πρέπει να διαφοροποιήσει προσεκτικά αυτές τις δύο ασθένειες.

Εκτός από τα προβλήματα με την ούρηση, οι άνδρες μπορεί να εμφανίσουν στυτική δυσλειτουργία. Το πέος έρχεται σε όρθια κατάσταση πολύ πιο αργά, η στύση είναι βραχύβια ή απουσιάζει εντελώς.

Το πρώτο σύμπτωμα της στυτικής δυσλειτουργίας στην παθολογία είναι η απουσία αυθόρμητης στύσης. Κανονικά, στους άνδρες το πρωί ή οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας, το πέος θα πρέπει να έρχεται αυθόρμητα σε κατάσταση όρθιας. Αυτό δεν συμβαίνει σε άνδρες με χρόνια φλεγμονή του προστάτη.

Ένα άλλο κοινό σύμπτωμα είναι η ανδρική υπογονιμότητα. Η χρόνια προστατίτιδα οδηγεί στο γεγονός ότι οι ασθενείς παραπονιούνται για την αδυναμία τεκνοποίησης. Αυτή η εκδήλωση της νόσου είναι η πιο ανησυχητική και απαιτεί ειδική προσέγγιση του γιατρού στον ασθενή.

Δεδομένου ότι η χρόνια προστατίτιδα έχει κυκλική πορεία, τα συμπτώματα δεν είναι μόνιμα. Στο στάδιο της έξαρσης, οι καταγγελίες είναι έντονες. Η ύφεση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ασυμπτωματική.

Αιτίες χρόνιας προστατίτιδας

Η χρόνια προστατίτιδα είναι συνέπεια οξείας φλεγμονής του αδένα του προστάτη, η οποία δεν έχει θεραπευτεί έγκαιρα.

Οι κύριοι λόγοι για τον χρονισμό της διαδικασίας:

 • Ο ασθενής δεν επισκέφτηκε τον γιατρό εγκαίρως.
 • Αμελής στάση του ασθενούς στη συνταγογραφούμενη θεραπεία.
 • Στην περίπτωση της λοιμώδους προστατίτιδας, οι μικροοργανισμοί δεν ήταν ευαίσθητοι στα επιλεγμένα φάρμακα.

Η ίδια η ασθένεια εμφανίζεται για πολλούς λόγους. Μεταξύ αυτών, διακρίνονται δύο μεγάλες ομάδες: λοιμώδεις και μη μολυσματικές. Πιο συχνά, η φλεγμονή του αδένα του προστάτη αναπτύσσεται λόγω της εισόδου ενός παθογόνου μικροοργανισμού στο όργανο.

Με μια μολυσματική ασθένεια, τα αίτια είναι βακτήρια, λιγότερο συχνά ιοί και μύκητες. Τα παθογόνα εισέρχονται στον αδένα από την ουρήθρα με ανοδικό τρόπο. Τα παθογόνα μικρόβια δεν μπορούν να διεισδύσουν στον προστάτη ενός υγιούς άνδρα, καθώς το όργανο έχει μια ορισμένη ανοσία. Ως εκ τούτου, η παθολογία εμφανίζεται λόγω της εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λόγοι για την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος:

 • υποθερμία?
 • έλλειψη ύπνου, υποσιτισμός.
 • Τραυματισμοί της ουρήθρας, του προστάτη, της ουροδόχου κύστης.
 • Χειρουργικές επεμβάσεις λίγο πριν την εμφάνιση της νόσου.
 • Σακχαρώδης διαβήτης ή άλλες χρόνιες ασθένειες στο σώμα.
 • Ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος.

Βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος, ο σταφυλόκοκκος, ο γονόκοκκος μπορούν να διεισδύσουν στον προστάτη. Μεταξύ των ιών που προκαλούν παθολογία, απομονώνονται ο ιός του έρπητα, ο ιός των θηλωμάτων και ο κυτταρομεγαλοϊός.

Εκτός από τη μολυσματική φλεγμονή του προστάτη, απομονώνεται μια ασθένεια μη μολυσματικής φύσης. Ο πιο κοινός τύπος πάθησης είναι η συμφορητική. Εμφανίζεται λόγω της στασιμότητας του αίματος στις φλέβες των πυελικών οργάνων, ιδιαίτερα - στις φλέβες που μεταφέρουν αίμα από τον αδένα του προστάτη.

Λόγοι για την ανάπτυξη συμφόρησης:

 1. Καθιστικός τρόπος ζωής των ανδρών (σωματική αδράνεια).
 2. Ασθένειες του καρδιαγγειακού συστήματος;
 3. Συμπίεση των φλεβών από έναν κοντινό όγκο.
 4. Παρατεταμένη αποχή από το σεξ ή συχνή σεξουαλική επαφή.

Εκτός από τη στασιμότητα του αίματος, οι ορμονικές διαταραχές οδηγούν σε μη μολυσματική προστατίτιδα.

Ο προστάτης αδένας είναι ένα ορμονικά εξαρτώμενο όργανο.

Οποιαδήποτε ορμονική ανισορροπία στο σώμα μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μιας φλεγμονώδους απόκρισης.

Ιατρική περίθαλψη

Η θεραπεία της νόσου έχει δύο κατευθύνσεις: ανακούφιση από την έξαρση και παράταση της περιόδου ύφεσης.

Σε περίπτωση έξαρσης, η θεραπεία πρέπει να είναι επείγουσα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Δεδομένου ότι η χρόνια προστατίτιδα είναι βασικά μια μολυσματική παθολογία, συνταγογραφούνται αντιβακτηριδιακοί παράγοντες ή αντιιικά φάρμακα.

Εάν η ασθένεια προκαλείται από βακτήρια, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ευρέος φάσματος. Αυτές περιλαμβάνουν κεφαλοσπορίνες ή πενικιλίνες.

Η πορεία της αντιβιοτικής θεραπείας πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 ημέρες. Παράλληλα με αυτά, χρησιμοποιούνται ευβιοτικά, τα οποία ομαλοποιούν την εντερική μικροχλωρίδα.

Οι άλφα-αναστολείς χρησιμοποιούνται για την ανακούφιση του πιο συνηθισμένου συμπτώματος της χρόνιας προστατίτιδας (δυσλειτουργία του ουροποιητικού). Βοηθούν στη χαλάρωση των μυών του προστάτη, επαναλαμβάνοντας έτσι την κανονική εκροή ούρων.

Τα φάρμακα πρέπει να συνταγογραφούνται αποκλειστικά από ουρολόγο ή ανδρολόγο, καθώς σε περίπτωση υπερδοσολογίας υπάρχει κίνδυνος παρενεργειών.

Αφού υποχωρήσουν οι οξείες εκδηλώσεις, ο ασθενής χρειάζεται να πάρει φάρμακα που θα αυξήσουν την ανοσία. Έτσι, μπορείτε να παρατείνετε την περίοδο ύφεσης. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν σύμπλοκα βιταμινών και ανοσοτροποποιητές. Οι άνδρες μπορούν να αγοράσουν βιταμίνες στο φαρμακείο μόνοι τους, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το ισχυρότερο φύλο.

Οι ανοσοτροποποιητές πρέπει να συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό. Απαγορεύεται να τα πάρετε μόνοι σας. Είναι επίσης αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της προστατίτιδας που προκαλείται από ιούς.

Δεδομένου ότι η χρόνια προστατίτιδα είναι μια ορμονικά εξαρτώμενη παθολογία, απαιτεί το διορισμό ορμονικών φαρμάκων. Αποκαθιστούν τη φυσιολογική λειτουργία του αδένα του προστάτη και οδηγούν σε αυξημένη ισχύ στους άνδρες.

Μη φαρμακευτική θεραπεία

Κατά την περίοδο της ύφεσης, οι ασθενείς υποβάλλονται σε φυσιοθεραπεία.

Τα κύρια καθήκοντά του:

 • Ομαλοποίηση της κυκλοφορίας του αίματος στον προστάτη αδένα.
 • Ομαλοποίηση της εκροής λέμφου από το όργανο, λόγω της οποίας μειώνεται το μέγεθος του προστάτη.
 • Βελτίωση του μεταβολισμού στον προστάτη.
 • Ταχεία παροχή φαρμάκων στον αδένα με την κυκλοφορία του αίματος.

Το UHF χρησιμοποιείται συχνότερα για χρόνια προστατίτιδα. Αυτή η διαδικασία βασίζεται στην επίδραση των ηλεκτρικών πεδίων.

Ως αποτέλεσμα, ο προστάτης ζεσταίνεται, η κυκλοφορία του αίματος σε αυτόν βελτιώνεται και οι μύες του αδένα χαλαρώνουν.

Η ακτινοβολία λέιζερ χαμηλής έντασης έχει επίσης καλό αποτέλεσμα. Με τη βοήθεια λέιζερ επηρεάζεται η παθολογική εστία. Ως αποτέλεσμα, η φλεγμονώδης αντίδραση υποχωρεί και η παθογόνος χλωρίδα πεθαίνει.

Πρόληψη περαιτέρω ανάπτυξης της νόσου

Για την αποφυγή περαιτέρω επιδείνωσης της νόσου, συνιστάται στον ασθενή να λαμβάνει προληπτικά μέτρα στο σπίτι. Ένα από αυτά, που έχει την πιο ευεργετική επίδραση στην ανδρική σεξουαλική σφαίρα, είναι η τακτική σεξουαλική ζωή. Οι άνδρες με χρόνια προστατίτιδα πρέπει να κάνουν σεξ τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Δεν πρέπει να έχετε σεξουαλική επαφή πολύ συχνά, καθώς μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί μόνο να επιδεινώσει την κατάσταση.

Τα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν επίσης αυτομασάζ του προστάτη. Πρέπει να γίνεται τακτικά. Η τεχνική μασάζ πρέπει να διδάσκεται από τον θεράποντα ιατρό.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η υγεία του προστάτη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον άνδρα. Επομένως, εάν εδραιωθεί η διάγνωση της «χρόνιας προστατίτιδας», θα πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά τον αδένα και να ακολουθείτε όλες τις συστάσεις του γιατρού!