Σημάδια ανάπτυξης φλεγμονής του προστάτη αδένα

Ο πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα είναι χαρακτηριστικό σημάδι προστατίτιδας στους άνδρες

Τα κύρια συμπτώματα της προστατίτιδας είναι ο πόνος κατά την ούρηση και η αφόδευση, ο πυρετός και η αδύναμη στύση. Αυτά τα σημάδια συχνά προκαλούν κατάθλιψη και απάθεια στους άνδρες. Οι ασθενείς χάνουν το ενδιαφέρον τους για τη ζωή, την εργασία και τις σχέσεις. Αλλά τα ίδια τα σημάδια της ουρολογικής νόσου μπορεί να είναι διαφορετικά, όλα εξαρτώνται από τη μορφή της παθολογίας και τον βαθμό ανάπτυξής της.

Τι είναι η προστατίτιδα; Η νόσος διαγιγνώσκεται συχνότερα σε άνδρες ηλικίας 25-50 ετών. Δεν απειλεί την ανθρώπινη ζωή, αλλά φέρνει σοβαρή δυσφορία. Η ασθένεια εντοπίζεται στον προστάτη αδένα. Πώς εκδηλώνεται η προστατίτιδα στους άνδρες; Οι ασθενείς βιώνουν πόνο ποικίλης φύσης και έντασης. Εντοπίζονται στη βουβωνική χώρα, τη λεκάνη και τα γεννητικά όργανα. Τα σύνδρομα πόνου είναι το πιο χαρακτηριστικό σημάδι φλεγμονής του προστάτη αδένα.

Γιατί εμφανίζεται η παθολογία;

Η ουρολογική νόσος εμφανίζεται συχνότερα λόγω μόλυνσης στον προστάτη αδένα. Οι παθογόνοι οργανισμοί μπορούν να διεισδύσουν μέσω των λεμφικών ή φλεβικών αγγείων, των πυελικών οργάνων και της ουρήθρας. Αιτίες φλεγμονής:

 • υποθερμία?
 • τακτικό στρες και ασταθής ψυχοσυναισθηματική κατάσταση.
 • κιρσοί, αιμορροΐδες?
 • δηλητηρίαση του σώματος (αλκοόλ, φάρμακα, νικοτίνη).
 • μεταδοτικές ασθένειες;
 • μειωμένη γενική και τοπική ανοσία.
 • μυκητίτιδα, καθώς και διαστολή των φλεβών του σπερματικού μυελού.

Πόσο επικίνδυνη είναι η προστατίτιδα και πώς εμφανίζεται; Είναι ασφαλές να πούμε για την προστατίτιδα ότι αυτή η ασθένεια είναι μία από τις πιο κοινές στην ουρολογική πρακτική. Η φλεγμονή του προστάτη αδένα μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, επομένως ολόκληρη η ανδρική οικογένεια βρίσκεται σε κίνδυνο. Τα συμπτώματα της προστατίτιδας εμφανίζονται συχνά σε άτομα που κάνουν καθιστική εργασία (υπάλληλοι γραφείου, οδηγοί, προγραμματιστές). Αυτή η ασθένεια εμφανίζεται επίσης σε άνδρες που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

Η παθολογία μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα ή να είναι ουσιαστικά ασυμπτωματική. Η οξεία προστατίτιδα προκαλεί μεγάλη ενόχληση στον ασθενή και η θεραπεία της πραγματοποιείται μέσω μιας ολόκληρης σειράς διαφορετικών φαρμάκων.

Σπουδαίος!Οι αιτίες της προστατίτιδας μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές· συχνά αυτή η ασθένεια εμφανίζεται στο πλαίσιο αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία στο σώμα. Σε άνδρες άνω των 45 ετών, ο αδένας του προστάτη αλλάζει κατά την εμμηνόπαυση. Ο προστάτης αυξάνεται σε μέγεθος, γι' αυτό και εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα προστατίτιδας.

Συμπτώματα της νόσου

Τα πρώτα σημάδια της προστατίτιδας είναι ο μέτριος πόνος, ο οποίος εντοπίζεται στη βουβωνική χώρα και τη λεκάνη. Σε σπάνιες περιπτώσεις, η φλεγμονή του προστάτη αδένα εκδηλώνεται αμέσως έντονα. Κατά κανόνα, η ασθένεια αναπτύσσεται σε αρκετές εβδομάδες ή και μήνες. Όλο αυτό το διάστημα, ο ασθενής αισθάνεται μια αύξηση της δυσφορίας και η θερμοκρασία του μπορεί να αυξηθεί απότομα.

Η προστατίτιδα προκαλεί δυσφορία στη βουβωνική χώρα στους άνδρες

Τα κύρια σημάδια της προστατίτιδας και τα συμπτώματά της (ανεξάρτητα από τη μορφή της νόσου):

 1. Πόνος κατά την ούρηση και την αφόδευση.Εμφανίζεται απότομα κατά τη διάρκεια της ίδιας της διαδικασίας. Οι οδυνηρές αισθήσεις είναι αιχμηρές ή πονώντας στη φύση. Αφού πάει στην τουαλέτα, ο ασθενής αισθάνεται μια αίσθηση καψίματος στον πρωκτό ή στη βουβωνική χώρα.
 2. Αύξηση θερμοκρασίας.Εάν η ασθένεια εμφανίζεται σε οξεία μορφή, τότε ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα θα είναι η αύξηση της θερμοκρασίας στους 38-39 βαθμούς. Με χρόνια παθολογία, η θερμοκρασία δεν θα φτάσει σε τόσο υψηλά επίπεδα.
 3. Ενόχληση στη βουβωνική χώρα και στο περίνεο.Οι δυσάρεστες αισθήσεις μπορεί είτε να αυξηθούν είτε να εξαφανιστούν εντελώς. Μερικοί ασθενείς αισθάνονται σοβαρή ενόχληση για αρκετές ημέρες. Ο παρατεταμένος πόνος σχετίζεται άμεσα με την έλλειψη θεραπείας ή τη χρήση λανθασμένων θεραπευτικών μεθόδων.

Τι είδους ασθένεια είναι η προστατίτιδα; Ενδιαφέρον γεγονός: πολλοί άνθρωποι σταματούν τη θεραπεία ή δεν την ξεκινούν καθόλου επειδή τα συμπτώματα της νόσου γίνονται λιγότερο έντονα ή εξαφανίζονται εντελώς. Στην πραγματικότητα, η ουρολογική παθολογία κατά τη διάρκεια περιόδων ψευδούς ύφεσης μπορεί μόνο να αποκτήσει δυναμική. Εάν οι εκδηλώσεις της νόσου έχουν σταματήσει εντελώς χωρίς τη χρήση φαρμάκων και άλλων μεθόδων θεραπείας, αυτό σημαίνει ότι η παθολογία έχει γίνει χρόνια. Για τη θεραπεία της προστατίτιδας, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια ολόκληρη σειρά φαρμάκων.

Συμπτώματα χρόνιας και οξείας προστατίτιδας

Τα σημάδια της νόσου εκδηλώνονται με διαφορετικούς τρόπους, όλα εξαρτώνται από την αρχική κατάσταση του σώματος (συμπεριλαμβανομένου του ανοσοποιητικού συστήματος), το στάδιο ανάπτυξης της παθολογίας και την αιτία εμφάνισής της. Οι πιο συχνές μορφές προστατίτιδας στους άνδρες: οξεία και χρόνια. Η οξεία μορφή χαρακτηρίζεται από πιο έντονο πόνο και τακτικές αυξήσεις της θερμοκρασίας.Στο πλαίσιο της χρόνιας προστατίτιδας, ένας άνδρας αναπτύσσει ψυχικά προβλήματαΗ φλεγμονή του αδένα του προστάτη στο χρόνιο στάδιο προκαλεί σοβαρή εξασθένηση της άμυνας του ανοσοποιητικού και προβλήματα με την ισχύ. Ένα άτομο γίνεται ευαίσθητο σε άλλους ιούς, κρυολογήματα και λοιμώξεις. Οι ασθενείς βιώνουν επίσης τακτική (4-5 φορές την ημέρα) επιθυμία για ούρηση, απώλεια ευαισθησίας κατά τη σεξουαλική επαφή και οργασμό.

Η εμφάνιση προστατίτιδας στους άνδρες προκαλεί συχνά ψυχικά προβλήματα. Τέτοιες αποκλίσεις συμβαίνουν στο πλαίσιο της σεξουαλικής ανικανότητας και της τακτικής εμφάνισης δυσάρεστων αισθήσεων στη βουβωνική χώρα. Μια καταθλιπτική κατάσταση είναι επίσης χαρακτηριστική για ασθενείς με χρόνια μορφή ουρολογικής νόσου.

Πώς να το αντιμετωπίσετε; Για τη θεραπεία της προστατίτιδας χρησιμοποιούνται ανοσοτροποποιητές, βιταμίνες (συνήθως οι Β5, Β12, Β3 χορηγούνται ενδοφλεβίως ή ενδομυϊκά), άλφα αποκλειστές και αντιβιοτικά. Μερικές φορές απαιτούνται αντικαταθλιπτικά για θεραπεία· συνταγογραφούνται μόνο από γιατρό μετά από πλήρη εξέταση του ασθενούς. Εάν τα συμπτώματα της νόσου παραμένουν μετά τη θεραπεία, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει μη ορμονικά αντιφλεγμονώδη φάρμακα.

Ποια συμπτώματα είναι πιο χαρακτηριστικά της οξείας μορφής της παθολογίας; Θερμοκρασία 38-39 βαθμούς, οξύς και συχνός πόνος, υπνηλία, επιδείνωση της διάθεσης και απώλεια όρεξης. Οι ασθενείς συχνά παραπονιούνται ότι μετά την ούρηση υπάρχει η αίσθηση ότι υπάρχουν ακόμα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Στη χρόνια παθολογία, τα συμπτώματα είναι τα ίδια, αλλά εκδηλώνονται πιο αδύναμα.

Συμπτώματα άλλων μορφών προστατίτιδας

Εκτός από τη βακτηριακή, υπάρχει και βακτηριακή προστατίτιδα. Η μη βακτηριακή μορφή της νόσου μπορεί να αναπτυχθεί στο πλαίσιο ορμονικών και ψυχολογικών προβλημάτων. Η χρόνια βακτηριακή προστατίτιδα (CAPP) ονομάζεται επίσης σύνδρομο αιώνιου πυελικού πόνου.Για τη διάγνωση της προστατίτιδας, ένας άνδρας πρέπει να επισκεφθεί έναν ουρολόγοΟ ασθενής βιώνει τακτικά δυσάρεστες αισθήσεις που εντοπίζονται στη λεκάνη, τους όρχεις και τα γεννητικά όργανα. Εξαιτίας αυτής της προστατίτιδας, οι άνδρες βιώνουν επίσης μέτριο πόνο. Μπορούν να γίνουν πιο έντονες λόγω του στρες. Το CALD είναι πολύ δύσκολο να διαγνωστεί επειδή τα βακτήρια δεν ανιχνεύονται κατά τις συνήθεις εξετάσεις.

Το CALD χωρίζεται σε τρεις τύπους:

 • ισχίο;
 • δυσμηνορικό (πόνος κατά την ούρηση).
 • γεννητικό (ενόχληση μόνο κατά τη σεξουαλική επαφή).

Η διάγνωση της βακτηριακής προστατίτιδας και η θεραπεία της πραγματοποιούνται μόνο σε κλινικό περιβάλλον. Γίνονται μακροχρόνιες συνομιλίες με τον ασθενή, οι οποίες γίνονται πρώτα από θεραπευτή ή ουρολόγο και στη συνέχεια από ψυχολόγο. Για τη θεραπεία της προστατίτιδας χρησιμοποιούνται φάρμακα όπως τα αντικαταθλιπτικά και τα ανοσοτροποποιητικά. Οι αντιβακτηριδακοί παράγοντες συνήθως δεν έχουν αποτέλεσμα.

Φλεγμονώδης μορφή

Με προστατίτιδα, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει πυώδη έκκριση στα ούρα. Το πύον εμφανίζεται λόγω της συσσώρευσης και του πολλαπλασιασμού των βακτηρίων στον αδένα του προστάτη. Μια φλεγμονώδης διαδικασία μπορεί επίσης να συμβάλει στην εμφάνιση ανθυγιεινών εκκρίσεων. Χαρακτηριστικά συμπτώματα φλεγμονώδους προστατίτιδας:

Η διάγνωση της προστατίτιδας απαιτεί ανάλυση των εκκρίσεων του προστάτη
 • δυσουρικές διαταραχές?
 • μέτριος πόνος στην κάτω κοιλιακή χώρα.
 • δυσφορία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Οι δυσουρικές διαταραχές είναι αιχμηρές επώδυνες αισθήσεις κατά την ούρηση και την αφόδευση, οι οποίες εμφανίζονται συνεχώς κατά τις εκδρομές στην τουαλέτα. Με την προστατίτιδα, τα σύνδρομα πόνου δεν είναι ασυνήθιστα, επομένως οι δυσουρικές διαταραχές είναι χαρακτηριστικές για το 80-85% των ασθενών.

Σε περίπτωση φλεγμονώδους προστατίτιδας υποβάλλεται για ανάλυση χυμός προστάτη (μυστικό). Κατά τη διάγνωση, εντοπίζεται επώδυνη μικροχλωρίδα και προσδιορίζεται ο συγκεκριμένος τύπος παθογόνων μικροοργανισμών. Αυτά μπορεί να είναι στρεπτόκοκκοι, σταφυλόκοκκοι και ούτω καθεξής.

Η προστατίτιδα στους άνδρες αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά νέας γενιάς. Κατά κανόνα χρησιμοποιούνται φθοριοκινολόνες, οι οποίες έχουν υψηλή βιοδιαθεσιμότητα. Εάν η ασθένεια αναπτυχθεί στο πλαίσιο της φυματίωσης, τότε δεν χρησιμοποιούνται φάρμακα από την ομάδα φθοριοκινολόνης. Τα αντιβιοτικά πρέπει να συνταγογραφούνται από ειδικό. Η προστατίτιδα αντιμετωπίζεται επίσης με αντιφλεγμονώδη φάρμακα και αντισπασμωδικά.

Μη φλεγμονώδης μορφή

Η μη φλεγμονώδης ή συμφορητική μορφή προστατίτιδας στους άνδρες διαγιγνώσκεται στο 40% των περιπτώσεων. Αυτός ο τύπος ασθένειας εκδηλώνεται εξαιρετικά ασθενώς και είναι δύσκολο να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί. Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης, η ασθένεια μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Ελλείψει φλεγμονής, τα βακτήρια δεν ανιχνεύονται. Τα κύρια συμπτώματα της νόσου εντοπίζονται κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης με τον ασθενή. Τα ακόλουθα σημεία είναι χαρακτηριστικά της μη φλεγμονώδους παθολογίας:

Πόνος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων και στους όρχεις με μη φλεγμονώδη μορφή προστατίτιδας
 • μέτριος ή ήπιος πόνος στην περιοχή της πυέλου, τα γεννητικά όργανα και τους όρχεις.
 • δυσφορία κατά την ούρηση (σπάνια).
 • πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και εκσπερμάτιση (σπάνια).

Τα πρώτα συμπτώματα της προστατίτιδας συχνά δεν γίνονται αντιληπτά από τους ασθενείς, καθώς είναι ασαφή και ήπιας φύσης. Η μη φλεγμονώδης μορφή της νόσου εκδηλώνεται με ήπιο πόνο, ο οποίος μπορεί περιστασιακά να εντείνεται κατά την εκσπερμάτιση ή την ούρηση.

Αυτή η προστατίτιδα, τα συμπτώματα της οποίας είναι πολύ ήπια, δεν έχει καμία σχέση με τις κλασικές εκδηλώσεις της νόσου. Η ίδια η παθολογία δεν συνοδεύεται από φλεγμονώδη διαδικασία στον προστάτη αδένα. Μπορεί να σχετίζεται με διόγκωση αδένα ή αλλαγή στην έκκριση.

Ασυμπτωματική μορφή

Η ασυμπτωματική προστατίτιδα μπορεί να είναι πολύ ήπια ή να μην εκδηλώνεται καθόλου. Εξαιτίας αυτού, η παθολογία μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη για 3-6 μήνες. Η ασυμπτωματική προστατίτιδα έχει τις ακόλουθες αιτίες:

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα συνταγογραφούνται για τη θεραπεία της ασυμπτωματικής προστατίτιδας
 • ηλικία συνταξιοδότησης;
 • κακή εκροή της έκκρισης του προστάτη.
 • επιδείνωση της κυκλοφορίας του αίματος στον αδένα.
 • τα ούρα εισέρχονται στον ιστό του προστάτη.

Η ασθένεια μπορεί επίσης να αναπτυχθεί στο πλαίσιο μιας άλλης ασθένειας του προστάτη. Η ασυμπτωματική προστατίτιδα δεν έχει εμφανή συμπτώματα ή θεραπεία, αλλά μπορεί να διαγνωστεί με εξέταση ούρων. Η μελέτη αποκαλύπτει τον αριθμό των λευκοκυττάρων στα ούρα. Η ανάλυση σάς επιτρέπει να κάνετε μια πιο ακριβή διάγνωση, καθώς και να συντάξετε ένα θεραπευτικό σχήμα. Το πρόβλημα είναι ότι η θεραπεία της ασυμπτωματικής προστατίτιδας στους άνδρες ξεκινά τις περισσότερες φορές πολύ αργά.

Για τη θεραπεία της ασυμπτωματικής προστατίτιδας χρησιμοποιούνται αντιβακτηριακά και αντιφλεγμονώδη φάρμακα. Οι άλφα αποκλειστές και τα αντισπασμωδικά δεν χρησιμοποιούνται συνήθως στη θεραπεία.

Εάν ένα άτομο έχει φλεγμονή του προστάτη αδένα, τότε θα πρέπει να μάθει τα πάντα για την προστατίτιδα πριν ξεκινήσει τη θεραπεία. Πρέπει να γνωρίζετε τα αίτια της νόσου, τα συμπτώματά της, τις μεθόδους διάγνωσης και θεραπείας. Είναι επίσης απαραίτητο να επιλέξετε τα σωστά φάρμακα για τη θεραπεία της προστατίτιδας. Μόνο η πλήρης επίγνωση θα σας βοηθήσει να αποφύγετε λάθη, γιατί υπάρχουν 5 κύριες μορφές αυτής της ουρολογικής παθολογίας. Καθένα από αυτά έχει τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα, στα οποία πρέπει να βασιστεί κανείς για να συντάξει ένα ικανό θεραπευτικό σχήμα.